aandacht

 In verhalen

” Ik dacht even dat u de kerstboom was die eerst in de klas stond. Uw jurk lijkt daar op. ”

In de vakantie betrapte ik mijzelf erop dat winkelen nog best leuk kan zijn. Ik kom zelden nog in een centrum van een stad om eens even “lekker te gaan shoppen”. De uitverkoop in de kerstvakantie liet mij echter verleiden tot allerlei aankopen. In een dames boutique zag ik een alleraardigst jurkje hangen. De eerste keer dacht ik: hoeft niet zo nodig. Een paar dagen later ging ik het toch passen. Dat is wel een voordeel vergeleken met zo’n webshop. Je kunt het direct aan en eventueel weer terughangen zonder verdere vervoerskosten. Heel verstandig vroeg ik of de prijs op het kaartje klopte. Er ging nog eens 20% vanaf! Ondertussen werd ik door de verkoper allervriendelijkst naar een rek gesleept waar bijpassende tops hingen.

Blij liep ik met mijn tasje met inhoud de winkel weer uit. Op mijn eerste werkdag na de vakantie trok ik het trots aan. Het is gemaakt van een makkelijk zittende stof met allerlei groene en aanverwante kleuren erop geprint van bloemen. Stiekem voelde ik me ook wel een voorbeeldige volwassen vrouw. Als tiener verafschuwde ik dit soort jurken: zo tuttig en verschrikkelijk wijs.

Niets is daarvan waar. Na de opmerking over mijn nieuwe aanwinst, dat deze op een kerstboom lijkt, word ik telkens weer herinnerd aan de première van mijn verhalenwandeling: Geld Verlicht, Verlicht Geld.

Op Tweede Kerstdag mocht ik een groep belangstellenden rondleiden door de stad met verhalen over Keetje Hodson en Pieter Teyler. We startten op de Grote Makt te Haarlem. De luisteraars hadden een magnifique uitzicht op de metershoge kerstboom op het plein. Zodra ik klaar was met de introductie en mij omdraaide om over de markt te lopen, keek ik mijn ogen uit. Wat een boom! Wat een schittering!

De boom trekt direct de aandacht. Als leerkracht in de groep ben ik me niet elk moment ervan bewust dat ik vaak de aandacht trek. Zo’n klas wordt al snel een soort van grote woonkamer. Met mijn jurk wordt het een feestelijke kamer. Hoeveel dagen nog tot Kerst?

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search