EIGEN VERHALEN

VERHALEN IN EEN HISTORISCH DECOR

De Middeleeuwen

Ridder Gangolf
Gangolf is dolblij om zijn vrouw Hadewich weer in zijn armen te sluiten na een lange strijd tegen de Friezen. Hoe komt het dat zij hem niet meer ziet staan? Spreekt zij de waarheid wanneer zij zegt dat hij de enige is? Wat heeft een magisch meer hiermee te maken? Deze legende speelt zich af in de 8ste eeuw.

Cornelis
Ga niet door het poortje!
Dat adviseert de medewerker van het museum. Wat gebeurt er als je je daar niet aan houdt? Kom je dan in een andere tijd terecht? Wie is Cornelis de pottenbakker? Aan het einde van de reis is het Middeleeuwse speelgoed het bewijs, dat je er bent geweest.

Graaf Floris en de eenhoorn

Graaf Floris is in de stad. Hij is bang om vergiftigd te worden. Hij hoort dat het slijpsel van een eenhoorn hem onkwetsbaar zal maken. Hij roept dan ook op om een eenhoorn te vinden. Zijn nicht en neefje horen ook van deze uitdaging. Zal het ze lukken er een te vinden?

Jacoba van Beieren
De jonge Jacoba zou heersen over Frankrijk. Het loopt allemaal anders. Ook in de liefde? Wie waren haar geliefden? Het verhaal speelt zich af tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten in de 14e eeuw.

Meermin van Edam
Griet gaat met haar vriendinnen uit Edam, het water op. Wat ziet zij buitelen in het water? Een vriendschap voor het leven ontstaat tussen Griet en de vissenvrouw. Voor het leven? Blijven zij bij elkaar?

Adelbertuswater
Bij Egmond Binnen staat een put. Welke krachten heeft dit water? Non Wilfsit heeft een rol in dit verhaal, over twee tieners die op kamp de weg kwijt raken. Hoe komen deze twee weer bij hun klas?

De 80 jarige oorlog

Begijntje Ursel
De veertienjarige Ursel staat vastgebonden aan de kant van de gracht. Wat heeft zij misdaan als begijntje? De Spanjaarden zijn toch de vijand? Op de achtergrond van het beleg in 1573 wordt het leven van Ursel verteld.

De Spaanse helm
Krijn en Klaartje gaan naar de stad om schapenvachten te verkopen omdat hun vader te ziek is. Op datzelfde moment gaan de poorten van de stad dicht. Hoe komen broer en zus hier weer uit? Wie is Friedrich? Wat heeft een Spaanse helm hiermee te maken? Dit verhaal speelt zich af tijdens de 80 jarige oorlog in de 16de eeuw.

De Gouden Eeuw

Schilder Saenredam
Pieter Saenredam heeft een afspraak met zijn vriend de architect Jacob van Campen. Zij werken samen aan een nieuw project. Werkt Pieter zo hard om het gemis van zijn Aafje minder te voelen? Wat doet hij nog meer als schilder om dichterbij zijn liefde te zijn? Dit verhaal speelt zich tijdens de Gouden Eeuw eind 17de eeuw.

Malle Babbe
Cornelia is maar wat blij met de vrienden om haar heen. Na een ontmoeting weet ze het zeker. Ze wil geportretteerd worden door deze schilder. Wat doet zij dan in het Dolhuys? Hoe komt zij hieruit? Wat heeft de ontmoeting met Malle Babbe hiermee te maken?

De Verlichting

Jantje met de handjes
Hendrik en Wilma zijn dolgelukkig met hun zoon Jean? Is het verstandig om hem vrij op te voeden? Wat heeft de waarschuwing van oma hiermee te maken? Het verhaal speelt zich af tijdens de Verlichting toen de filosoof Jean Jacques Rousseau een voorbeeld werd voor opvoeders.

Cornelia Hodson
Keetje leeft er flink op los door haar fortuin. Zij heeft als vrijgezelle erfgename het geld en de tijd om een reis te maken met haar familie en haar stille liefde. Wat gebeurt er die zomer op de hei? Kan zij dit loslaten? Het verhaal speelt zich af eind 18e eeuw tijdens de Verlichting.

Pieter Teyler
Verlicht denker en wetenschapsman Pieter Teyler heeft een behoorlijke erfenis om na te laten. Zijn vrouw is overleden en zij hebben geen kinderen. Is het goed om zijn dienstbode hierin te vertrouwen? Dit verhaalt speelt zich af tijdens de Verlichting in de 18e eeuw.

Franse tijd

Koningin Hortense
De echtgenote van de koning van Holland verlangt naar warmte in het koude rijk. Hoe ontsnapt Hortense de koningin aan de beklemming van Lodewijk Napoleon? Op de achtergrond van begin 19e eeuw wordt verteld over deze Franse royal.

Het huis met de beelden
Tussen Haarlem en Heemstede staat het huis met de beelden. Zijn de beelden van de leeuwen identiek? Wie legde de eerste steen van het huis? Wat heeft Lodewijk Napoleon te maken met de geschiedenis van het huis?

De 19de/20ste eeuw

Neef Nurks
Met tegenzin zal student Hildebrand zijn arrogante neef Nurks ontvangen. Is de Haarlemse Hout goed genoeg voor deze Amsterdammer? Dit verhaal is geïnspireerd door de Camera Obscura van Nicolaas Beets. Het speelt zich af in de zomer van 1836.

Kop van Jut
Hendrik en Stientje willen voor zichzelf en hun kind een goede toekomst. Hoe gaan zij aan het geld komen zonder werk? Is het bezoek aan Stientjes werkgeefster een beleefdheidsbezoek of met een ander doel? Wiens kop gaat er rollen?

La Viola
Hilde en Suze wonen in een groot huis aan de duinen met hun moeder. Oefenen zij goed op hun viool tijdens de afwezigheid van moeder? Wie is die nieuwe vioolleraar? Als het waait aan zee hoor je in het statige pand nog steeds vioolmuziek. Of is het de wind? Dit is een verhaal van alle tijden.

De Nachtwacht
Tijdens de tweede wereldoorlog logeren de broers Jan en Lucas bij hun oom jonkheer Frits. Is het duingebied bij Castricum echt zo saai? De ontmoeting met Neeltje verandert hun kijk op de duinen. Wat gebeurt er in die bunker met dat slot erop?

de kop van Jut
  • De verhalen zijn voor jong en oud. Zij kunnen aangepast worden naar gelang de leeftijdsgroep.
  • Meerdere keren het verhaal vertellen verspreid over een dagdeel of uur is mogelijk. Een combinatie van verhalen kan ook, in overleg met elkaar.
    De prijs wordt aangepast afhankelijk van de wensen. Afhankelijk van de reisafstand worden er reiskosten berekend.
  • De verhalen zijn ook geschikt om op locatie of tijdens een rondwandeling te vertellen.
  • Een verhaal op maat wordt met liefde gemaakt na overleg over onderwerp, doelgroep en tijdsduur. De kosten worden hierop afgestemd.

Start typing and press Enter to search