Groen

 In verhalen

De yin yoga docente eindigde de sessie met:” Fijne zondag. Misschien moet je wel werken?”

Wat fijn dat zij daar rekening mee hield. Direct borrelde er weer wat zenuwen op in mijn buik. Die middag zou ik een vertelling doen in het klassieke witte pand: paviljoen Welgelegen. Dit was ter gelegenheid van de open monumentendagen.

Twee jaar terug na mijn verhalenwandeling, in de Haarlemmerhout, zei een luisteraar: “Het verhaal over Hortense zou ook zo mooi passen in het paviljoen zelf. Bijvoorbeeld tijdens de monumentendagen.”

Dat idee kwam nu voor een tweede keer tot leven. Alles lag klaar: gouden schoenen, een parelketting en the masterpiece itself: een groene jurk.

Laatst kwam tijdens een etentje met vriendinnen de kleur groen ter sprake. Lang geleden overleden dames door het gif in hun groene jurk, had vriendin M. gelezen.

Deze jurk had daar gelukkig geen last van. Het was de tweede keer dat ik dit elegante kleedje droeg. Het sprak direct tot verbeelding. Een luisteraar vroeg vorig jaar zelfs: “Hortense, mag ik een avondje met je uit?”

Wat een traktatie is het steeds weer om in de huid te kruipen van een personage. Zulke momenten voelen dan niet als werk. Als ik zou zijn bezweken door, wat ik voor onmogelijk acht, giftige kleurstoffen in mijn jurk, zou het dan een bedrijfsongeval zijn geweest?

Het zou eerder ten goede komen aan Hortense, de vergeten koningin van Holland. Onzichtbaar moest zij zijn, ten opzichte van haar man, Lodewijk Napoleon.

Die rol maakte haar fysiek en mentaal ziek. Geen familie en vrienden om haar emoties mee te delen.

In mijn verhaal over haar laat ik een kant zien, dat zij ondanks alles, wel goed voor zichzelf zorgt: bijvoorbeeld door muziek te maken en te dansen.

Zij zou zeker aan yoga hebben gedaan, als dat zou zijn aangeboden.

Foto boven genomen door Titi (2018)
Foto in het stuk door Sran Fotografie (2017)

Something Extra Delft: de jurk en extra’s

Leestip: Thera Coppens, Hortense de vergeten koningin van Holland

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search