IJdelbier

 In verhalen

“Daar doen wij hier niet aan”

Met een ingehouden lach ontving ik dit antwoord van de correcte kelner. Samen met vriendin A. was ik gestrand in Egmond aan Zee deze zomervakantie. We hadden een pittige duinwandeling achter de rug. In de voortdurende stevige wind. Ik was wel toe aan biertje. Ik bestelde het lokale Adelbertusbier.

In deze strandtent deden ze daar dus niet aan. Zij noemden zich wel de beste Horeca gelegenheid aan de Noord Hollandse kust. Zij waren daartoe verkozen in…2017.

Was het biertje uit de mode?

Dit jaar heb ik nog kunnen vertellen over Sint Adelbertus. Dit was ter gelegenheid van een kamp in de buurt van Egmond.
In Egmond Binnen kun je persoonlijk het Adelbertuswater naar boven pompen. Ter voorbereiding op het verhaal heb ik de put bezocht, waar het heilige vocht naar boven borrelt.

Het is een eeuwenoude legende. In een visioen had een non gezien dat predikant Adelbertus begraven moest worden. Op die plek ontstond spontaan een geneeskrachtige bron. Met het heilige water zouden je oogklachten verdwijnen. Uiteraard heb ik een slok genomen van dit water. Smaakte lekker aards.

Ik merkte weinig vooruitgang in mijn zicht.
Tot vandaag. Ik zag in Marqt een schap met…Adelbertusbier.

Ik trad naderbij en zag het bekende etiket van dit heerlijke biertje, wat zo goed had kunnen smaken na de uitputtende wandeling.

Helemaal te 2018.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search