Jut

 In verhalen

“Iedereen kent dat verhaal van de kop van Jut!”

Dit beweerde een journalist die meeliep met mijn verhalenwandeling: Hoofd op hol.
Wat bewoog deze luisteraar, in de functie als verslaggever van de regionale krant, om dit op een berispende manier mede te delen? Wat bedoelde hij met iedereen? Wie is iedereen?

Bijna een jaar voor de verhalen verteld werden, hadden mijn lief en ik al voorpret. Voor het verhaal van de kop van Jut waren wij op zoek naar…het juiste hoofd.

Op Koningsdag 2018 struinden wij gezamenlijk de vrijmarkt af, opzoek naar een geschikte en praktische afmeting. Tussen de kleurrijke puzzels en klassieke borden, uitgestald op kleedjes, vonden we een make up hoofd van plastic, uit de jaren 80.

De kop ging naar huis en werd vervolgens verbouwd. Het resultaat paste uiteindelijk niet in de voorbestemde enorme vaas. Een paar maanden later vond ik tijdens Halloween, het ideale en flexibele exemplaar, in een feestwinkel. Mijn lief had inmiddels een scheikundig goedje via internet besteld, om het masker te verstevigen in de pot.
Datzelfde weekend veranderde ons huis in een experimenteel laboratorium. De warme dampen sloegen uit de keuken. De penetrante geur bleef dagen hangen.

Het was gelukt. Jut zat gevangen in het doorzichtige mengsel. Nu was het hopen dat er geen barst in kwam. Dit was wel gebeurd met de echte kop van Jut op sterk water. In het glas kwam destijds een scheurtje. Het enige overblijfsel van de beruchte moordenaar verdween.

Wat bleef is het verhaal. Het verhaal over de dubbele moord in Den Haag. Hij pleegde dit samen met zijn vrouw.
Jaren later wilde zij in een hofje haar laatste dagen doorbrengen. Zij had bewust haar naam veranderd.

Iedereen wist dat zij medeplichtig was aan de roofmoord op de fortuinlijke weduwe.

Iedereen?

Foto onderin: Lonneke (locatie Guurtje de Waal)

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search