Licht

 In verhalen

Afgelopen weekend kwam mijn vader zijn verjaardagskadootje innen. Ik trakteerde hem op de Vertelwandeling door zijn stad.
Deze tour heb ik met veel plezier in de winter gelopen. In de kou en soms in de regen heb ik al vertellend de luisteraars meegenomen door de historische binnenstad van Haarlem. De wandelingen vonden plaats in het donker. Voor mijn vader en zijn maatje deed ik het op een zondagmiddag overdag. Mijn warme vertellersjas had ik ingeruild voor een dun lente jasje. De temperatuur was echter mistroostig. Dit gaf het verhaal toch nog het nodige zwarte tintje.

Met z’n twee├źn beleefden zij hoe het afliep met het begijntje Ursel en de moedige Haarlemmers in 1573 tijdens het beleg.
Het was zo’n 3 maanden geleden dat ik het verhaal had verteld. Desalniettemin voelde ook ik direct mee met de meisjes en de hebberige pastoor op het Begijnhof. Als twee nieuwsgierige tieners ging mijn publiek daar helemaal op in het hier en nu. Als toetje werden wij begroet door de plaatselijke pastoor in vol tenue. Hij verliet net zijn woning of zoals de vriendin van mijn vader grapte: de wijnkelder.

Na de vertelling namen wij plaats bij de grote markt. Als echte bevrijde Haarlemmers van de Spanjaarden lieten we ons vergezellen door bier en bitterballen.
Door de regen en kou aldaar op het terras ervoer ik hoe het moest zijn geweest in de lange winter van 1573.
Tijd voor een nieuw seizoen.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search