missie

 In verhalen

In de eeuw van de ansichtkaarten stuurde ik een kaartje van een puffin naar Pim, de parkiet van mijn zus, vanuit Schotland, met de hartelijke groeten van deze clowneske gevederde vrienden.

Mijn missie was geboren: echte puffins spotten. Vele tripjes naar Schotland en Ierland volgden om deze geinige dieren toevallig te gaan ontmoeten. De opbrengst was steeds 0,0. Ik was in de stellige overtuiging dat deze vogels gewoon voorbij zouden vliegen terwijl ik rustig op een klif mijn sandwich zat te verorberen. Niets is minder waar. Deze vogels hebben net als zoveel andere dieren een broedseizoen op een zeer afgelegen plek. Mijn vakantieseizoen liep echter niet synchroon en de wandelpaden kwamen niet eens in de buurt.

Drie jaar geleden in IJsland zag ik ze eindelijk! Althans… thuis op de zoom zag ik dat het toch echt puffins waren die in de zee lagen te dobberen. Een nieuwe missie was geboren: puffins van dichtbij spotten. Om mezelf op te warmen had ik in 2016 op de Hebriden een prentenboek gekocht van Harry and Lewis the puffins, die ik geestdriftig begon voor te lezen in de groep waar ik toen lesgaf.

Deze vakantie was het dan toch echt raak. Na een heuvelachtige wandeling op Rathlin Island (voor de Noord Ierse kust), gewapend met mijn verrekijker in de hand, liepen ze vrolijk heen en weer op de vogelrots bij de westelijke vuurtoren. Na bijna van het plateau afgestormd te zijn, stapte ik voldaan op de boot.

In Noord Ierland kwam ik deze vakantie mensen tegen met een andere missie: filmlocaties van the Game of thrones bezoeken. Hoe fijn is het dan om onvoorbereid met je lief af te dalen naar een strandje waar gewoon de filmset is geweest van enkele scenes van deze machtige fantasy serie.

Zonder enige moeite en inspanning lagen we daar te kijken naar de filmaddicts die vol euforie arriveerden na een lange reis uit de VS of waar dan ook ter wereld.

Wat een herkenning!

 

Foto boven: ingang van de vuurtoren op Rathlin Island

Foto in tekst: the iron islands (game of thrones)

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search