Museumnachtkids

 In verhalen

Heeft u wel eens ’s nachts door een museum gelopen? Of zou u dat graag willen doen?

Zelf maak ik al snel de associatie met de stripboeken van tekenaar Tardi. In deze stripboeken is het museum Jardin des Plants het decor van een spannend avontuur. Of wat dacht u van het boek de Davinci code geschreven door Dan Brown. Moord in het Louvre! 

Dit alles is gelukkig niet gebeurd tijdens de museumnachtkids in Haarlem. Deze editie was een avond vol enthousiaste bezoekers met levendige activiteiten. 

Zelf mocht ik vertellen in, zoals archeologe Anja van Zalinge zegt: het leukste museum onder de grond. Ik doel op het Archeologisch Museum in Haarlem, gelegen aan de Grote Markt.

Ik had als doel meegekregen, om zoveel mogelijk gevonden tegeltjes te verwerken in de vertelling. Deze opgegraven tegeltjes zouden deel gaan uitmaken van de tentoonstelling ‘gat in de grond’.

Er was daadwerkelijk een gat in de Gierstraat gekomen in Haarlem. Er werden tegeltjes gevonden met verschillende afbeel­dingen. Toen ik de foto’s van de tegeltjes door mijn handen liet glijden viel mijn oog al snel op…de eenhoorn. Zo werd na een tijdje het verhaal: Graaf Floris en de eenhoorn, geboren.

Dit verhaal vertelde ik voor nieuwsgierige kinderen en volwassenen op zaterdag 19 oktober. Het grootste compliment kreeg ik op die bewuste museumnacht van een volwassene.

Zij deed mij innerlijk glimlachen met de vraag: “Is dit een echt Graaf Floris verhaal?” 

Zij schudde gretig Ja! op mijn bevestiging dat graaf Floris echt had bestaan. Over de eenhoorn durfde ik geen uitspraak te doen, tegenover deze charmante dame.

Want tja, het is met de legendarische woorden van ons Guus:

“Het was een nacht die je alleen nog maar in films ziet”

Bedankt alle lieve mensen van, met en voor de museumnachtkids.

 

 

 

 

 

Foto boven: affiche Museumnachtkids

Foto onder: tentoonstelling Gat in de Grond, Archeologisch Museum Haarlem

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search