Nightwatch

 In verhalen

” Do you work here? ”

Dat vroeg een dame met een Amerikaans accent aan mij in het Rijksmuseum. Ik stond in de enorme ruime hal met de heldere gekleurde ramen. Het was een zomerse dag en ik had mijn favoriete jurk aan met daaronder mijn comfortabele sneakers. Ik stond er naar mijn idee wat verloren bij met mijn Harry Potter aantekenboek en potlood van The School of Life.

Het was de eerste cursusdag van The School of Life in Amsterdam. Een hele week lang zou ik samen met andere gedrevenen de beginselen van de (Westerse) filosofie eigen maken door verschillende classes te volgen, aangereikt door uiteenlopende docenten. Filosoof Lammert Kamphuis had ons meegenomen naar het Rijksmuseum. We kregen na de introductie Art is Therapy, bedacht door Alain Botton de grondlegger van the school, de opdracht om een kunstwerk te vinden wat ons blij maakte en een kunstwerk wat ons irriteerde. Met die zoektocht wilde ik beginnen toen de Amerikaanse dame mij aansprak.

Zij had in haar hand een audioguide. Ik vertelde haar dat ik hier niet werkte, maar haar misschien wel kon helpen. Samen tuurden we naar het schermpje waar een stip was te zien met wat lijntjes. Dat herinnerde mij eraan hoe mijn lief topografie had ervaren op school: wat stipjes en streepjes wat dan een land moet voorstellen waar ik nog nooit ben geweest.

Ik vertrouwde volledig op mijn vorige bezoeken aan het museum en het feit dat deze ruimte inderdaad overeen kwam met de afmetingen op het apparaat. Ik liet haar naar de volgende aanwijzing doorklikken. Ik herkende het inderdaad. Ik legde haar uit dat ze door de glazen deur moest en dan geleid werd naar het hoogtepunt van de zaal: The Nightwatch!

Op het moment dat ik het woord De Nachtwacht vertaalde in het Engels als The Nightwatch bleef Jon Snow en The Wall van The game of Thrones bij me opduiken. Het schilderij won bij mij direct opnieuw interesse. Met een herboren interesse liep ik later langs het schilderij.

Helaas. Het schilderij riep bij mij weer mijn eerste indruk op die ik jaren daarvoor op school had ervaren met een museumbezoek. Van tevoren had de leerkracht zo benadrukt dat dit echte kunst was, dat er geen sprake meer was van de eerste indruk.

Gniffelend liep ik verder door het museum met het compliment van de dame die eerst dacht dat ik hier werkte.

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search