Roer om

 In verhalen

Twaalf middagen van 16.00 – 17.00 werd er in een enorme gietijzeren pan, gevuld met aarde, geroerd. Dit moment van bezinning en daarmee een ode aan de aarde, werd beleefd in de Vertelschuur te Bloemendaal. Georganiseerd door Taletta en Erik.

Het uur werd ingevuld met verhalen, gedichten, muziek en rituelen. Ik zelf mocht op een middag op mijn harp een verhaal, verteld door Taletta Bierens, inluiden en afronden.

Een week hiervoor was ik zelf deelneemster tijdens het vertellen van een verhaal door Pauline Seebregts en de daaruit voortvloeiende activiteiten. Het weer liet het in dat uur toe om buiten in de sprookjesachtige tuin plaats te nemen rond het vuurtje, wat brandde in het midden van de kring gevuld met krukjes en balen stro.  Zoef, een witte kitten die nieuwsgierig rond dartelde, vond de pan met aarde zo uitnodigend dat zij een poging waagde om er zelf lekker in te woelen.

Dit geheel maakte het een bewuste bijeenkomst met een prettig luchtig accent.

Ik vond het dan ook een rijke ervaring om op mijn harp te mogen komen spelen. Die middag was het weer zo onstuimig en onvoorspelbaar dat het evenement binnen plaats vond. De kachel stond prettig te branden in de Vertelschuur. Mijn handen werden nog eens extra soepel door de opgewarmde traditionele Finse appeldrank die vooraf geschonken werd. Tijdens het harpspelen zag ik vanuit mijn ooghoeken Zoef voorbij springen in de tuin toen de regen inzette.

Taletta vertelde een verhaal over verwondering. De luisteraars deelden hun eigen ervaringen met elkaar. Ik kon het niet laten om mijn eigen verwondering tijdens een creatieve middag op mijn werk kenbaar te maken:

Vrijdagmiddag vlak voor de vakantie had ik aan de kinderen een kerstverhaal verteld. Voor en na het verhaal speelde ik een liedje op de harp. Een jongen kende het liedje en stond enige seconden later het lied te zingen in de groep. Het moment daarop kenmerkte zich door een intense verbonden stilte waardoor uitbundig applaus overbodig werd.

Deze toegelaten kwetsbaarheid verwonderde mij.

Het roer kan om in 2017.

 

img_0270

Tekening aanhef: Ronald Veelenturf

Tekening tekst: stille bewonderaar

 

 

 

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search