seizoen

 In verhalen

In de maand februari doe ik de Verhalenwandeling “Schimmen in de Hout”. In diezelfde maand staat ook het intieme festival Gluren Bij de Buren op de kaart.

Februari is qua weersomstandigheden een diverse en rijke maand. Op de eerste avond liepen de luisteraars beschermd in regenjack of gewapend met paraplu in de onvoorspelbare regenbuitjes. Dit gaf de verhalen een extra lading. De week daarna liepen de luisteraars met sneeuwlaarzen en ijsmutsen over de besneeuwde paden van de Hout. Ik herkende alle 5 mijn buren die zichzelf comfortabel hadden ingewikkeld met hun wollen sjaal.

De Hout lichtte sprookjesachtig op en de voorzitter van de vrienden van de Haarlemmerhout was daardoor ook helemaal in haar nopjes. Het deed mijzelf denken aan een scene in een Harry Potter film waarbij Harry zijn hert achterna rent in de sneeuw.

De herten in de Hout stonden veilig achter de houten omheining. Aan de overkant van de Hout aangekomen, sprintten twee honden weg voorzien van een rood en paars glow in the dark halsband. Later kwamen ze even mee luisteren naar het gedicht van Bilderdijk over een van zijn vrouwelijke schimmen.

Afgelopen zaterdag was het een kalme mistige avond tijdens de overgang van winter naar lente. Ondanks de aangename temperatuur nam ik de warme kop groene jasmijn thee dankbaar aan van de eigenaars van eethuis Nurks in de Hout. Hangjongeren hadden de Hout nog meer doen gloeien door een boom te voorzien van lichtgevende graffiti. Een jonge luisteraar wees mij erop. Ik schrok er zelf even van, want dit is niet opgenomen in het script.

Afgelopen zondag heb ik de buren mogen ontmoeten van de woonkamereigenaars waar ik mocht vertellen tijdens Gluren Bij De Buren. In het bedrijfspand van Droste vertelde ik ook over een van de schimmen van Bilderdijk. In plaats van glow in the dark halsbanden, graffiti op bomen en een uitgelichte fontein stond ik onder een glazen dak met een stralende voorjaarslucht te vertellen. Het kwam helemaal overeen met de muren en het kastje waar mijn thee op stond: blauwe lucht met wolken.

Aankomende zaterdag zal ik voor de laatste keer mijn Verhalenwandeling doen onder een sterrenhemel met wel of geen sneeuw, regen, mist of wind. De schimmen van Bilderdijk laten nog 1 keer van zich horen. Zij zullen verdwijnen om plaats te maken voor een nieuw seizoen. Laat ze maar gluren bij de buren:)

 

 

Foto Hildebrandfontein: Gonny Hubbers

Foto Gluren bij de Buren: Ronald Veelenturf

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search