Zeeboer (in)

 In verhalen

De kinderen keken gretig rond en riepen uitgelaten hun verwachting over de personage uit die ik net had geïntroduceerd aan het begin van mijn vertelling.

“ Het is een zeemeermin! Een zeemeermin! Ja! “

De voelbare lading werd weggenomen toen eenmaal bevestigd werd dat het inderdaad het magische wezen de zeemeermin betrof.

De mythe van de meermin vertelde ik in de groep naar aanleiding van een zeilboot gemaakt van een klomp door een jongen. Quasi nonchalant liet ik weten dat ik wel een verhaaltje wist wat met een boot en de zee te maken had. Aan het einde van de week zou ik het ze vertellen.

Diezelfde woensdag vond de verhalenavond plaats georganiseerd door de Verhalenmakers in het hostel Hello, I’m local in Haarlem. Samen met vier andere vertellers mocht ik in de knusse serre van deze pas geopende accommodatie de mythe over de zeemeermin van Edam ten gehore brengen.

De volgende dag oefende ik in mijn vertelkring de versie voorzien van een gelukkig einde voor de jonge luisteraars.

Zoals beloofd vertelde ik vrijdag in de groep het verhaal. Tijdens het vertellen, voegde ik er spontaan wat interactieve elementen aan toe. Zo liet ik de kinderen meeboeren op de momenten dat de vissenvrouw een luide boer liet in mijn bewerking.

Past dat wel? Een zeemeermin die boeren laat?

Een aantal volwassenen grinnikten op die aangehaalde momenten op de verhalenavond. Sommige kinderen deden zo goed mee dat ik er bijna onpasselijk van werd.

Volgende week wil mijn nichtje het verhaal ook graag horen. Ik denk dat we dan na het verhaal gaan boeren onder het genot van een glaasje “ echte “ cola. Eigenlijk mag ze dat niet…

Het is toch fijn om af en toe ergens de druk van af te halen:)

 

 

Het verhaal van de vissenvrouw in Haarlem is te lezen op de site van

de Verhalenmakers: www.verhalenmakers.com

 

Tekening: Ronald Veelenturf

 

 

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search