Zeis

 In verhalen

Als stadskind is het een behoorlijke uitdaging om landbouwgereedschap in je verhaal te integreren.
In het IJslandse verhaal over Olaf, die naar het Noorden gaat om geld op het land te verdienen voor een boerderij, komen een hark en een zeis voor.
Om het voor mijzelf en voor het jonge publiek te verduidelijken, besloot ik om beide werktuigen te laten zien tijdens de vertelling.
De hark was al snel geregeld. Een vriendin die onlangs naar de provincie Groningen was verhuisd, had er maar liefst 2. Na een ontmoeting midden in het land, belandde haar hark in mijn Haarlemse achtertuintje. De zeis werd lastiger. Het is een levensgevaarlijk voorwerp. Na een presentatie bij een van mijn vertelcollega’s besloot ik de zeis om te dopen tot een heel erg scherp mes.

De geschiedenis over de magische zeis mocht ik tijdens Zwolle Unlimited Festival 2016 ten gehore brengen als onderdeel van de raamvertelling over ijsjesverkoper Giuseppe.
Mijn geliefde woonde de kick off van het optreden ” Smaken Verschillen ” bij. Hij schudde met zijn hoofd en vertelde lachend dat ik de bewegingen van de gereedschappen toch met meer ervaren boersheid kon uitoefenen.

Het verhaal over het jongetje Olaf en de hekserige mevrouw Jonson krijgt morgen een fysieke wedergeboorte. Ik zal dit interactieve elfenverhaal voorzien met de nodige technieken tijdens de vertellingen die ik zal doen op de feestelijke juffendag van de groepen 3 en 4.
Ik heb mijzelf dan ook als opdracht gegeven om op youtube wat hark- en zeisfilmpjes te gaan bekijken.
Zouden er ook vloggers zijn die daar spannende opnames van hebben gemaakt?

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search