Brief

 In verhalen

‘Wie is deze vrouw en wat staat er in de brief die zij leest?’

De deskundige medewerkster van het Rijksmuseum, laat ons luisteraars tijdens ‘de liefdestour’ in het museum kijken en nadenken.

We zijn al heel wat liefdeskunstwerken gepasseerd, maar dit blauw en geel kleurende schilderij fascineert me door de vraag.

Later zoek ik het op in het grote Rijksmuseum voorleesboek. Het staat erin. Het gaat om het schilderij ‘de brief lezende vrouw’ gemaakt door Johannes Vermeer uit 1663.

De plaat in het boek is bijna net zo, zo niet, groter dan het 17e eeuwse kunstwerk.

Naast de foto van het schilderij is het verhaal te lezen van schrijfster Imme Dros.

Dit brengt mij direct op een idee voor de groep leerlingen, op de school waar ik werk.

Het meesterwerk projecteer ik in het klaslokaal en lees het verhaal voor in de groep. Daaraan koppel ik een schrijfopdracht voor de leerlingen:

Wie is deze vrouw en wat staat er in de brief die zij leest?

Een jongen bedenkt dat deze vrouw een dochter is van een zeeman. Hij heeft de reis overleefd en is vervolgens ridder geworden. De brief begint dan ook met: Lieve dochter.

Een meisje doet net alsof de dame in het blauw haar moeder is. Op deze manier kan zij kwijt dat ze uitkijkt naar de vakantie in de bergen samen met haar familie.

Zo vult ieder het op zijn of haar manier in.

Net zoals het Rijksmuseum dat doet door steeds een ander thema aan te bieden voor een rondleiding in het machtig grote gebouw in Amsterdam.

Het is dan wel zo handig om je aan te melden voor de nieuwsbrief. Elke maand krijg je dan post over de toekomstige activiteiten. Helaas niet via een handgeschreven brief zoals in 1663.

Maar anno 2020… digitaal!

 

  • Voor meer info over rondleidingen (€5, -p.p. wanneer je een museumjaar­kaart hebt) www. rijksmuseum. nl
  • Het grote Rijksmuseum voorleesboek, uitgeverij Rubinstein

 

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search