Brood en Spelen

 In verhalen

Afgelopen weekend namen mijn lief en ik een filmpje op in de Grote Kerk van Haarlem. Ondanks dat ik bij reisprogramma’s complete filmstudio’s naar binnen gedragen zie worden in kerken, vroeg ik om toestemming om te mogen filmen. Geen probleem. We kregen het advies van de koster om een moment te kiezen wanneer het zonnig buiten was i.v.m. het licht in de kerk zelf. De agenda’s van onze welwillende acteurs en die van onszelf, gaven aan dat we tijd hadden op een druilerige donkere zaterdagmiddag.

Met een bescheiden cameraatje traden we de kerk binnen. We hadden een uitstekend moment uitgekozen! Het was een drukte van belang. Het was het weekend van o.a. de kerstmarkt. De kerk had voor die zaterdag een blazersensemble, een koor en de slinger van Foucault op het programma staan. Wat een timing.

Ons filmduo arriveerde. Van je familie moet je het wederom weer hebben. B. had zich extra goed gekleed en I. had extra golvende krullen laten maken door haar moeder. Zij liet even haar witte blouse zien. De glitters daarop, concludeerden we, zouden in het zwart-wit filmpje minder opvallen. Best een ongebruikelijk detail voor in de 18e eeuw:) Het filmpje willen we de sfeer van die tijd laten uitstralen.

Mijn lief kwam opgetogen aanlopen. Door de adventszaterdag was ook het koor open van de kerk. Wat een buitenkansje. We namen direct plaats op de houten banken.

 

 

Ondanks het sombere weer buiten, schitterde de kerk in haar volle glorie. Na wat aanwijzigingen en direct goed uitgespeelde shots stond de scene op film. We hadden nog tijd voor de slinger van Foucault. Een prachtig stukje integratie van wetenschap en religie in de imponerende kerk. We liepen nog wat rond en mijn lief schoot nog wat beelden. Bij de broodbank, die ook voor de gelegenheid open was,  kocht ik nog een brood waarvan de opbrengst gaat naar goede doelen.

Morgen is in de Grote Kerk de traditionele Bilderdijklezing. Ik kijk er enorm naar uit. Vorig jaar smachtte ik naar de lezing vanwege het thema van mijn Verhalenwandeling destijds: Schimmen in de Hout (met Bilderdijk als inspiratie). Het thema van mijn nieuwe wandeling is de Verlichting. Verlicht ik mijzelf nu met al die bezoeken aan de kerk?

Dat vraag ik mij even af terwijl ik weer trek krijg in een stukje van dat overheerlijke brood. Zaterdag is de laatste gelegenheid om aan de Broodbankactie mee te doen. Toch maar weer…

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search