Vlinders

 In verhalen

Hoe ver gaat uw liefde voor dieren? 

De tentoonstelling van kunstenaar Carlos Amorales geeft letterlijk en figuurlijk vleugels.

Ik voelde mij direct thuis in zijn kunstwerk ‘Black Cloud’. Deze maakt onderdeel uit van de eerste Europese overzichtstentoonstelling: The Factory.

Hierin belandde ik tijdens de excursie in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Deze werd georganiseerd door docente Isolde Scholberg. Ik had bij haar de cursus kunstgeschiedenis gevolgd vanuit de Vrije Academie. De laatste les sloot zij af in, het pasgeleden uitgebreide, Stedelijk Museum. 

Samen met de cursisten liet ik mij verrassen door het houten varkentje van Jeff Koons (Ushering in banality) tot de meest recente expositie van de Mexicaan Carlos Amorales. Om het hoekje van de kabinetten werd ik aangenaam verrast door zijn zwarte vlinders op de witte muren.

Ik stapte vol nieuwsgierigheid de ruimte in en werd omgeven door alleen maar zwarte vlinders gemaakt van papier. Het was een prettige vlinderplaag waarin ik mijzelf graag, gang na gang, onderdompelde. De dieren varieerden van groot naar klein. Overal zaten ze. Tot aan de ramen aan toe. Het gezoem bedacht ik er zelf bij:)

Ik wilde na het bezoek zo snel mogelijk terug. De volgende dag sleepte ik mijn lief vol energie het museum door. Ik had de route van Isolde Scholberg goed onthouden en nam zelf even de rol van gids op mij.

We eindigden bij de overweldigende vlinders van Carlos Amorales. We fladderden samen door alle onzichtbare hoeken, verscholen nisjes en volle gangen heen.

 

 

De tentoonstelling is nog te bewonderen tot en met 17 mei 2020 in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Voor die tijd ben ik van plan om op een zonnige dag terug te keren naar de aantrekkelijke vlinders.

Ik zal dan gekleed gaan in mijn zwart-witte vlinderjurk.

Dan kan ik echt voor even in ‘Black Cloud’ opgaan. 

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search